Ouderbijdrage

Vrijescholen ontvangen net als andere basisscholen in Nederland gelden van de overheid om het onderwijs te kunnen bekostigen. Daarmee worden onder meer de huisvestingskosten, leermiddelen en voor het grootste gedeelte de salarissen van het personeel betaald.

De vrijeschool heeft echter een breder aanbod en aan de ouders die het zich kunnen permitteren vragen we daarom een vrijwillige ouderbijdrage.

Deze ouderbijdrage wordt bijvoorbeeld gebruikt voor:

* Duurzame natuurlijke materialen in de klas, zoals waskrijtjes, wol, bijenwas, verf, papier, klei, hout, gereedschap en schriften.

* Extra leerkrachten. Bijvoorbeeld voor het vak euritmie, muziek, handwerken, houtbewerken. 

* De  jaarfeesten waarvoor we materialen en andere zaken nodig hebben.

* De aanschaf en gebruik van duurzame houten meubels, speelgoed en andere materialen.

We benadrukken de vrijwilligheid, omdat alle kinderen recht hebben op het onderwijs dat zij nodig hebben, ongeacht de financiële middelen van hun ouders. Onze leerlingen zullen nooit worden uitgesloten van de extra’s die wij met de ouderbijdrage kunnen realiseren.  

In de begroting voor het schooljaar 2024-2025 hebben we een bedrag opgenomen om de extra kosten te kunnen betalen. We zijn uitgegaan van een gemiddelde ouderbijdrage van €20 per kind per maand. We hanteren de volgende inkomensafhankelijke richtlijn:

 Aan het begin van ieder schooljaar ontvangen de ouders een brief waarin zij kunnen aangeven welke ouderbijdrage zij voor het lopende schooljaar toezeggen.

Jaarlijks zullen de bestedingen en de uitgaven met de MR (in schooljaar 2024-2025 met de klankbordgroep) worden besproken.